Mairin sauvaa varsiaseiden perusoppimääräksi

shortstaff

Kuopion Miekkailupäivillä 25.-26.04.2015 käydään läpi Paulus Hector Mairin lyhytsauva-tekniikoita. Mairin sauvatekniikat ovat hyvä varsiaseiden perusoppimäärä, sillä siitä on helppo siirtyä kaikkiin muihin varsiaseisiin. Sauvan käyttö on hyvä oppia ensiksi, koska se on yksinkertaisempi versio mm. peitsestä ja varsikirveestä ja sen tekniikoita voi käyttää sitten myöhemmin noiden muiden aseiden kanssa.

Historiallisesti taistelusauva on ollut todella kätevä harjoitteluase, koska se oli halpa …ja onhan se nykyäänkin. Sitä pystyi hyvin pitämään mukana esimerkiksi kävelysauvana ja sen tekniikoita pystyi käyttämään yllättävässä hätätilanteessa itsepuolustukseen vaikkapa luudanvarrellakin. Sauvan hallussapidolle ei myöskään ollut mitään rajoitteita, kuten esimerkiksi miekoilla on ollut.

Olin kiinnostunut opiskelemaan jotain miekkailuoppeja omatoimisesti Savon Historiallisen Miekkailun Seuran toiminnan lisäksi. Kyselin sitten Mika Vesteriseltä mistä lähteä liikkeelle. Vastaus oli, että olisi mukava, jos tutustuisin johonkin seuralle täysin uuteen aseeseen, jota olisi mahdollisuus opettaa myöhemmin myös muille, jos siihen pisteeseen päästään. Pienen mietiskelyn jälkeen ihmettelin miksiköhän seuralla ei ole kovin paljon varsiaseiden kanssa toimintaa. Olihan seuran aseisiin lueteltu muiden joukossa myös keihäs. Niinpä innostuin itse käymään läpi Mairin varsiaseita.

Erinäiset varsiaseet ovat olleet ollut sotatantereiden lähitaistelussa ehdoton suosikki. Historiallisesti miltei jokainen kansa, joka puolella maailmaa on käyttänyt jonkin sortin keihäitä näiden yksinkertaisuuden ja toimivuuden vuoksi.  Esimerkiksi ”Schöningen Spears” -nimiset keihäät ovat jopa 300 000 vuotta vanhoja.

Rivistöissä toimivat keihäsmiehet kilpineen ovat olleet toimiva muodostelma kautta aikojen. Kuuluisimpia näistä ovat mahdollisesti spartalaiset hopliitit, roomalaiset legioonalaiset tai Aleksanteri Suuren makedonialaiset. Esimerkiksi myös Japanissa samuraiden ykkösase oli ennemmin keihäs kuin katana.

Myöhemmin keihäästä kehittyneet hilpari ja varsikirveet, sveitsiläiset keksinnöt 1300-1400 luvuilta, olivat hyvä vastaus peitsirivistöjä vastaan. Ne toimivat myös erinomaisesti koukuttamaan alas hevosmiehiä. Nämä aseet soveltuivat hyvin sekä haarniskoituun että  ei-haarniskoituun taisteluun. Oikeastihan varsiaseet saattoivat olla yhdistelmä erilaisia aseita: Niissä voi olla vasara, kirves, koukku, piikki, keihäänpää tai jopa lyhyt leikkaava osa, kuten partizan. Varsiaseet ovat siis olleet sotatantereen monitoimiaseita.

Pituudet vaihtelivat käyttötarpeen mukaan. Ne olivat joko pitkiä, jotta käyttäjä saattoi  pysyä kaukana vihollisesta ja toimia hyvin rivistössä, tai lyhyitä, jotta niitä pystyi käyttää hyvin lähitaistelussa.

halberd

Paulus Hector Mairin elämäntyö näkyy nykyäänkin. Etsiessäni hyvää materiaalia, havaitsin että Mairin kontribuutio varsiaseisiin oli hyvin laaja ja kuvallisesti selkeä lähde. Tekstiä on suhteellisen helppo seurata. Niiden oppiminen vaatii tietenkin tekniikoiden harjoittelua käytännössä. Tästä syystä oli onnekasta, että Mika oli innokas auttamaan käymään Mairin manuaalia läpi. Monen kymmenen tunnin harjoittelun jälkeen on ruvennut muodostumaan jotain konkreettista opetettavaa muillekin miekkailun harrastajille ja toivon, että miekkailupäivillä saamme pidettyä historiaa yllä, kuten Mair aikoinaan. Itse olen huomannut, miten älyttömän tehokas ase puinen sauva loppujen lopuksi onkaan. Sen treenaus on ollut mielettömän hauskaa ja juurikin sen hauskuuden vuoksi hyvässä seurassa miekkailu on mukavaa. Joten mukavaa ja hauskaa aikaa kaikille, jotka olette tulossa miekkailupäiville.

Jari Markkanen

25.-26.4.15 MIEKKAILUPÄIVIEN INFO-SIVU

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s