Paulus Hector Mair 1517-1579

Mair

Paulus Hector Mair

Paulus Hector Mair (1517-1579) oli aristokraatti ja keskiluokkaan kuuluva virkamies, joka toimi Augsburgin kaupungin rahastonhoitajana.

Hän eli levottomina aikoina. Martti Lutherin käynnistämä uskonpuhdistus johti väkivaltaisuuksiin ja sotiin, muutenkin kaikkea muuta kun rauhanomaisessa Euroopassa, näin myös Augsburgin seudulla Baijerissa.

Väkivalta, sodat ja sotien uhkat olivat muutenkin merkittävä osa aika eurooppalaisten elämää Mairin elinaikana. Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan armeija jopa valloitti ja ryösti Rooman sekä vangitsi paavin 1527. Myös turkkilaisten invaasiota Eurooppaan pelättiin. Osmanien valtakunnan armeija pysäytettiin Wienin porteille 1529 ja senkin jälkeen turkkilaisten uhka leijui Euroopan yllä. Kaiken tuon keskellä keisarillinen Augsburgin vapaa kaupunki oli osallisena tapahtumissa ja sen keskiluokan jäsenenä Mair oli todennäköisesti mukana joissakin väkivaltaisuuksissa tai jopa sodissa.

Mair on jäänyt historiaan myös innokkaana miekkailijana ja historian säilyttäjänä, joka oli huolestunut vanhojen taistelutaitojen häviämisestä unholaan. Uudistukset sotataidoissa, kuten peitsirivit ja tuliaseet, sekä rapiirin käyttö kaksintaisteluissa olivat tehneet monien aseiden taidot vanhanaikaisiksi. Esimerkiksi pitkämiekan taidot eivät olleet vielä kadonneet, mutta olivat siirtyneet jo enemmän harrastepuolelle.

Mair halusi säilyttää asetaidot sellaisina, kun ne olivat hyötykäytössä kehittyneet. Opit olivat jo tuolloin ainakin osin historiallisia, joten häntä voitaneen hyvin pitää yhtenä nykyaikaisen hema:n ensimmäisistä kehittäjistä. Hänen aikalaisensa Joachim Meyer (1537 – 1571) oli toinen kuuluisa miekkailija ja varhainen hema-harrastaja, joka oli myös huolissaan vanhojen asetaitojen hiipumisesta. Hänen lähestymistapansa oli hieman erilainen kuin Mairilla, sillä hän halusi tuoda vanhemmat tyylit lähemmäksi omaa aikaansa, joten hän modernisoi niitä ja yritti tehdä niistä toimivia muuttuvassa Euroopassa. Olisiko Meyer sitten edustanut varhaista sportti-hemaa?

meyer_rapier_dagger

Joachim Meyer

Mairia voidaan pitää varsin sivistyneenä henkilönä renessanssin hengessä, sillä hän oli kirjallisuuden harrastaja, joka osasi saksan lisäksi myös latinaa ja kreikkaa. Miekkailumanuaalien kokoelmaansa hän onnistui keräämään materiaalia Jörg Wilhalmilta, Antonius Rastilta, Gregor Erhartilta, Sigmund Ringeckiltä ja Hans Talhofferilta sekä tuntemattomien tekijöiden manuaalit, jotka hän niputti Codex Wallerstein-kokoelmaksi.

Hän kirjoitti myös oman laajan miekkailumanuaalin Opus Amplissimum de Arte Athletica, jonka aseiden kirjo on todella laaja: pitkämiekka, dussack, taistelusauva, peitsi, hilpari, viikate, varsta, karttu, sirppi, tikari, rapiiri, varsikirves ja pitkäkilpi. Näiden lisäksi Mair kävi läpi hyvin laajasti myös haarniskoitua miekkailua, painia, ratsastusmiekkailua ja jalan taistelua hevosmiestä vastaan.

Mair yritti omissa kirjoitelmissaan luoda suoran linjan omasta kotimaastaan antiikin historiaan, mikä huvittaa nykyaikana, mutta oli yleistä renessanssin aikaan ja joissain määrin myös keskiajalla. Hänen mukaansa urheilu juonti juurensa antiikin Kreikasta, tarkemmin ottaen Spartasta. Hän myös väitti hilparin ja varsikirveen tulleen amazoneilta, noilta myyttisiltä naissotureilta. Tarkkaa tietoa ei ole siitä, uskoiko Mair näihin väitteisiinsä, vai yrittikö hän ainoastaan luoda niillä jonkinlaista ylimääräistä lisäarvoa kirjallisille töilleen.

Elämänsä loppuvaiheessa Mair ajautui pahoihin talousvaikeuksiin. Perheensä elättämisen lisäksi hän oli viettänyt tuhlailevaa porvarielämää kalliine juhlineen ja käyttänyt myös suuria summia miekkailumanuaalien kokoelman kerryttämiseen ja Opus Amplissimum de Arte Athletican laatimiseen.

Augsburgin rahastonhoitajana hänellä oli pääsy kaupungin rahavaroihin ja hän alkoi pihistemään rahaa kaupungin kassasta elämätyylinsä ylläpitämiseksi. Tämä jatkui vuosia, kunnes vuonna 1579 nimettömäksi jäänyt avustaja, joka oli jostain syystä närkästynyt Mairin toimintaan, paljasti hänet. Vuonna 1579 Paulus Hector Mair sitten hirtettiin kavalluksesta tuomittuna.

Mairin hirttäjäiset 1579

Mairin hirttäjäiset 1579

Nykyajan hema-harrastajat saavat kiittää Paulus Hector Mairin paljosta, sillä hänen ansiosta meillä on nykyään laaja historiallinen kokoelma saksalaista miekkailumateriaalia käytettävissään. Ikävää tosin, että hän joutui maksamaan siitä hengellään ja Augsburgin kaupunki menetti sotkussa rahojaan. Nykyajan hema-harrastajana voi hyvin myös vähän harmitella, että Mair jäi rikoksistaan kiinni jo vuonna 1579. Olisiko vaikka 10 elinvuotta lisää jättänyt meille vieläkin suuremman perinnön saksalaisista taistelutaidoista…

Teksti: Jari Markkanen & Mika Vesterinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s