Hukari edustaa kuopiolaista miekkailun historiaa

dav

Marko Saaren tekemät treenihukarit.

Teetimme turkulaisella miekka- ja haarniskaseppä Marko Saarella kaksi Ruotsin armeijan  m/1748  hukaria, lyhyttä jalkaväen sapelia treenikäyttöön. Miekat saatiin treenikäyttöön syksyllä 2019.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Yllä kuvasarja hukarien tekovaiheista. Kuvat Marko Saari.

Hukarimiekkailu kiinnostaa siksi, että aseet sivuavat Kuopion historiaa. Hukarit olivat käytössä osin Kuopion alueelle sijoitetussa Savon jalkaväkirykmentissä ja siihen kuuluneessä Kuopion komppaniassa. Suomen sodassa 1808-1809 hukarit olivat mukana useissa Kuopion kaupungissa ja sen liepeillä käydyissä yhteenotoissa. Niinpä päätimme jossain edes pienessä mitassa vaalia tätä paikallista ruotsalais-savolaista historiallisen miekkailun perinnettä.

Kiinnostus aiheeseen syntyi 2017, kun pari Killan jäsentä veti tuttuun tapaan historiallisen miekkailun esityksiä Kuopio Korttelimuseolla ja alettiin pohtia jotain paikallishistoriaan liittyvää teemaa. Kuopion museossa oli esillä kaksi hukaria, toinen ruotsalainen ja toinen venäläinen. Kuopiossa  on treenattu vuodesta 2012 lähtien säännöllisesti messeriä, joka on kokonsa puolesta aika lailla saman kokoinen miekka, tosin muutamia satoja vuosia vanhempi… mutta yhtä kaikki hukari alkoi miekkana kiinnostaa.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Yllä kuvasarja Kuopion kulttuurihistoriallisen museon hukareista.

Kun treeniaseet oli saatua hommatua, kiinnosti päästä testaamaan myös aitoa hukaria. Museosta ei kehdattu edes kysellä pääsisikö miekkoja kokeilemaan. Katse suuntautui Pohjanlahden yli vanhaan isäntämaahan Ruotsiin. Sieltä löytyi aitoja m/1748  hukareita, joista yksi päätettiin hankkia meidän käyttöön.  Tämän miekan historiasta ei tiedetä. Ei voi väittää, että se olisi ollut Suomen sodassa mukana tai peräti Kuopion taistelussa, mutta malli on sama. Meille tärkeintä on päästä kokemaan miltä miekka tuntuu ja liikkuu kädessä …ja kauniistihan se tanssii. Erittäin miellyttävä miekka.

dav

Testikäyttöön hankittu aito m/1748  hukari.

Hukarimiekkailua on pohjustettu tutustumalla 1800-luvun eurooppalaiseen  sapeli-oppiin. Kilta on järjestänyt Kuopiossa kaksi kahden päivän sapeliseminaaria, heinäkuussa 2018 Englantilaisen sotilassapelin seminaarin ja marraskuussa 2019 Brittiläinen sotilassapeli ja broadsword -seminaarin. Molemmissa toimi opettajana Brittiläiseen sapeliin perehtynyt Ilpo Luhtala Suomen Historiallisen Miekkailun Seurasta. Ruotsalaistakin 1800-luvun sapelilähdettä olemme tutkailleet ja tulevaisuudessa siihen syvennytään enemmänkin.

Alla kuvasarja hukareilla miekkailusta. Kuvat otettu killan marraskuussa 2019 järjestämässä Brittiläinen sotilassapeli ja broadsword -seminaarissa. Kuvat: Ilpo Luhtala, Paula Vesterinen ja Mika Vesterinen.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s